нижнее белье для полных
მედიცინის კვლევები

   Велика Радянська Енциклопедія

Хижі птахи

   
 

Хижі птахи, денні хижі птахи (Falconiformes), загін птахів. Довжина тіла від 16,5 (карликові соколи) до 112 см (грифи). Дзьоб загнутий гачком, підстава надклювья покрито шкіркою ("восковицей"). Кігті гострі, сильно загнуті, лише у грифів тупі. Оперення щільне, неяскравого забарвлення, переважають чорний, сірий, бурий і рудий тони. Крила гострі довгі, пристосовані для стрімкого польоту, або широкі з розрізною вершиною, дозволяють годинами парити у висхідних токах повітря. Два підряди: Cathartae (з 1 сімейства - американські грифи ) і нормальні Х. п. (Falcones) з 4 сімейства - скопин (1 вид - скопа ), яструбині, соколині і секретарі (1 вид - секретар ). У СРСР зустрічаються 52 види. Х. п. поширені по всій земній кулі (виключаючи Антарктику і деякі океанічні острови), зустрічаються у всіх природних зонах від тундри до пустелі і тропічних лісів. Багато живуть осіло, деякі здійснюють кочівлі або далекі перельоти. Моногамір. Гніздяться один раз на рік. Гнізда на землі, уступах скель і берегових обривів, на деревах або на будовах; багато не будують гнізд, а займають гнізда ін птахів. У великих Х. п. 1-2, у дрібних до 6-7 яєць в кладці, насиджують від 28 (соколи) до 55 діб (грифи); пташенята відповідно покидають гніздо через 1-3 міс . Х. п. активні головним чином вдень, лише небагато в сутінки; грифи можуть годуватися в місячні ночі, поїдаючи падаль, знайдену днем. Х. п. харчуються тваринною їжею, лише африканський пальмовий гриф (Gypohierax) харчується плодами олійної пальми. Деякі Х. п. майже всеїдні, інші ж харчуються в основному комахами (осоїди), рибою (скопа), плазунами (змееяди), птахами або ссавцями. Здобич підстерігають, сидячи на піднесеному місці, і потім хапають її в повітрі або на землі; деякі подовгу парять в повітрі або ж регулярно облітають мисливську територію. Х. п. грають відому роль в регуляції чисельності хребетних тварин, наприклад шкідливих гризунів: знищуючи слабких або хворих тварин, вони оздоровлюють популяцію. Лише дуже небагато (болотний лунь, яструб-тетеревятник) завдають шкоди мисливським господарствам.


Літ.: Птахи Радянського Союзу, під ред. Г. П. Дементьєва і Н. А, Гладкова, т. 1, М., 1951; Життя тварин, т. 5, М., 1970.

© А. І. Іванов.





Виберіть першу букву в назві статті:

а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я

Повний політерний каталог статей


 

Алфавітний каталог статей

  а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я
 


 
енциклопедія  біляші  морс  шашлик  качка