нижнее белье для полных
მედიცინის კვლევები

   Велика Радянська Енциклопедія

Щурки

   
 

Щурки (Meropidae), сімейство птахів загону Сиворакшеподібні. Довжина тіла 15-35 см. Дзьоб стислий з боків, злегка вигнутий. Крила довгі, гострі, політ швидкий. Ноги короткі, Щ. по землі пересуваються з працею. Оперення щільне, блискуче, схоже у самців і самок. У забарвленні переважають синій, зелений і жовтий тони. 7 пологів, що включають 21 вид. Поширені в помер. і тропічних частинах Європи, Африки, Азії та Австралії. Деякі види перелетни. У СРСР 2 види: золотава Щ. (Merops apiaster), поширена на півдні (від Молдови на схід до Алтаю, а до півночі до Казані і Уфи), і зелена Щ. (М. superciliosus), що живе в пустельних районах Прикаспію і Середньої Азії. Стайня птиці. Мешканці відкритих просторів; лісів уникають. Гніздяться колоніями в норах, виритих в обривах або на рівних місцях. У кладці 2-9 білих яєць. Насиживают самець і самка. Пташенята вилуплюються голі. Харчуються комахами, включаючи ос і бджіл, яких ловлять на льоту, як ластівки, або злітаючи з гілки або обриву. Винищуючи бджіл поблизу пасік, шкодять бджільництву.





Виберіть першу букву в назві статті:

а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я

Повний політерний каталог статей


 

Алфавітний каталог статей

  а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я
 


 
енциклопедія  біляші  морс  шашлик  качка