нижнее белье для полных
მედიცინის კვლევები

   Велика Радянська Енциклопедія

Одуди

   
 

Одуди (Upupidae), сімейство птахів загону Сиворакшеподібні. Дзьоб довгий, шилоподібний. Крила широкі, хвіст прямій. На голові великий хохол. Ноги короткі з довгими пальцями; 3-й і 4-й пальці біля основи зрослі. 1 вид - одуд (Upupa epops); довжина тіла 26-30 см. Оперення глинисто-руде з чорними і білими плямами, схоже у самця і самки. Поширений в Африці, на Мадагаскарі, в Європі та Азії (крім півночі); в СРСР - до Ю. від 55-60? с. ш. З північних районів на зиму відлітає в тропічну Африку та Азію. Мешкає у відкритих місцях, особливо в лісостепу і степу, часто в житла і тваринницьких ферм. Гнізда в дуплах, купах каменів, в будовах або норах в обривах. У кладці 4-6 яєць. Насиджує тільки самка близько 18 діб. Пташенята вилуплюються покритими рідким пухом. Харчуються павуками, комахами або хробаками, яких збирають на землі або витягують з гною. До У. близько сімейство деревних У. (Phoeniculidae), поширене у тропічній Африці і на Мадагаскарі. 6 видів; довжина тіла 22-38 см. Дзьоб довгий, зігнутий. Оперення чорне з синім, зеленим або пурпуровим блиском. Мешкають в лісах або саванах. Гніздяться в дуплах. Харчуються комахами, павуками, насінням.


Літ.: Керівництво по зоології, т. 6 - Птахи, М. - Л., 1940.

А. І. Іванов.





Виберіть першу букву в назві статті:

а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я

Повний політерний каталог статей


 

Алфавітний каталог статей

  а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я
 


 
енциклопедія  біляші  морс  шашлик  качка