нижнее белье для полных
მედიცინის კვლევები

   Велика Радянська Енциклопедія

УЛАР

   
 

УЛАР, гірські індички (Tetraogallus), рід курячих птахів сімейства Фазанові. Довжина тіла 50-70 см. Додавання щільне, ноги міцні; у самців є коротка шпора. Поширені У. у високогір'ях Кавказу, Південної Сибіру, ??Малої, Середньої і Центральної Азії. 5 видів, все представлені в СРСР: кавказький У. (Т. caucasicus; Головний Кавказький хребет); каспійський У. (Т. caspius; Вірменія і Копетдаг); гімалайський, або темнобрюхий, У. (Т. himalayensis; Тянь-Шань і Паміро-Алай); алтайський У. (Т. altaicus; Алтай і Саяни); тибетський У. (Т. tibetanus; східна частина Паміру). Найбільш відомий темнобрюхий У.; самець важить до 3 кг. Оперення схоже у самця і самки - глинисто-сіре з дрібним чорним крапом, на боках і шиї каштанові смужки. Живе на луках в субальпійських і альпійських поясах гір, ночує в скелях. Після сильних снігопадів откочевивает до висот 1500-2000 м. Моногамір. Гнізда на землі. У кладці 5-6 яєць. Насиживают близько 30 сут. Харчуються втечами, нирками, квітами, насінням і цибулинами; пташенята годуються комахами. У. - об'єкт спортивного полювання.

© А. І. Іванов.





Виберіть першу букву в назві статті:

а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я

Повний політерний каталог статей


 

Алфавітний каталог статей

  а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я
 


 
енциклопедія  біляші  морс  шашлик  качка