нижнее белье для полных
მედიცინის კვლევები

   Велика Радянська Енциклопедія

Зебри

   
 

Зебри, група видів ссавців роду коней (Equus) загону непарнокопитних. Довжина тіла 200-240 см, хвоста 47-57 см, висота в холці 120-140 см, важать до 350 кг. Для З. характерна своєрідне забарвлення тіла, що складається з чергуються темних і світлих смуг ("расчленяющая" забарвлення). Грива коротка, прямостоящая; хвіст з пензлем подовженого волосся на кінці. За величиною, будовою черепа, по характеру візерунка смуг розрізняють 3 види: гірська З. (Equus zebra), З. Греве (Е. grevyi) і квагга (Е. quagga). Поширені в Східній, Центральній і Південній Африці. З. стадні полігамні тварини, що зустрічаються зазвичай табунами по 10-30 голів. Раніше, коли З. були більш численні, спостерігалися стада по декількох сотень голів. Населяють великі відкриті простори степів. Гірська З. іноді зустрічається в горах на висоті до 2 тис. м. Дуже обережні, що швидко бігають тварини. Харчуються трав'янистою рослинністю. Широко кочують у зв'язку з сезонними змінами кормових умов. Тривалість вагітності 346-390 днів. У посліді 1-2 дитинчата. В результаті переслідування З. в багатьох частинах області поширення винищені повністю, в інших - стали нечисленні. Добре переносять неволю і регулярно розмножуються, але приручаються погано. Успішно акліматизовані в СРСР в Асканії-Нова .





Виберіть першу букву в назві статті:

а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я

Повний політерний каталог статей


 

Алфавітний каталог статей

  а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я
 


 
енциклопедія  біляші  морс  шашлик  качка