нижнее белье для полных
მედიცინის კვლევები

   Велика Радянська Енциклопедія

Жулай

   
 

Жулай (Lanius collurio), співочий птах сімейства сорокопутових. Розміром трохи більше горобця (довжина близько 20 см, важить близько 30 г). У оперенні переважають руді і світлі тони, через око проходить темна смуга. Самці яскравіше самок. Поширений Ж. в Європі та Західній Азії. Живе на узліссях, вирубках, в полезахисних смугах. Гніздиться зазвичай в кущах; в кладці 5-6 плямистих яєць. Наслідує співу різних птахів. Харчується комахами, рідше ящірками, пташенятами, дрібними звірками, яких іноді обезголовленими насаджує про запас на сучки ( рис. ). Зимує в Південній і Центральній Африці. На В. СРСР поширений сибірський Ж. (L. cristatus); в Південній Туркменії (Бадхиз) знайдений індійський Ж. (L. vittatus).





Виберіть першу букву в назві статті:

а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я

Повний політерний каталог статей


 

Алфавітний каталог статей

  а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я
 


 
енциклопедія  біляші  морс  шашлик  качка