нижнее белье для полных
მედიცინის კვლევები

   Велика Радянська Енциклопедія

змієїд

   
 

змієїд, Крачун (Circaetus ferox), птах родини яструбиних. Спина - землисто-бура, низ - світлий з темними плямами. Розмах крил до 1,9 м. Ноги брудно-блакитні, пальці короткі з гострими кігтями, пристосовані до схоплювання слизькій видобутку (змії, ящірки). Добре ходить по землі. З. поширений в Європі, Азії та Північній Африці; в СРСР - до Ю. від лінії Ленінград - Казань - Алтай. Перелітний птах; зимує в Африці і Південно-Західної Азії.

Селиться в розріджених листяних лісах, в Криму та в Середній Азії зустрічається в майже безлісних горах. Гнізда на деревах або скелях. Відкладає 1 яйце. Насиживают самець і самка (35-36 днів); пташеня залишає гніздо на 3-й місяць після вилуплення. Їжа - земноводні, плазуни, гризуни, рідше птиці та великі комахи.

Літ.: Птахи Радянського Союзу, під ред. Г. П. Дементьєва і Н. А. Гладкова, т. 1, М., 1951.





Виберіть першу букву в назві статті:

а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я

Повний політерний каталог статей


 

Алфавітний каталог статей

  а б в г д е ё ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ы э ю я
 


 
енциклопедія  біляші  морс  шашлик  качка